Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

LibreOffice Draw: Rétegek

2017. november 08. - Mercator

A rétegek olyan objektumok, amelyek kiválóan használhatók a rajzelemek bizonyos csoportjainak elkülönítésére. Az elkülönített objektumcsoportok látványa külön-külön ki- vagy bekapcsolható (így az éppen zavaró vagy felesleges rajzelemek elrejthetők), illetve nyomtatható. A rétegeken összekapcsolhatjuk az egy csoportba tartozó elemeket.

libreoffice_draw_retegek.jpg

Hagyományos felhasználási területük a térképészet, illetve a műszaki tervezés. Ezeknél a rajzoknál szükség lehet például egy­szerre az összes rajzelem (vízrajz, közlekedés, épületek, városok, közművek stb.) megjelenítésére, de amikor csak egy szakterület képviselője használja a rajzot (például az építész az alaprajzot), akkor szükség lehet a saját szakterületén kívüli többi réteg kikapcsolására.

A rétegek csak a LibreOffice Draw programban használhatók, a többi LibreOffice programban nem érhetők el.

A legnehezebb azt megszokni, hogy minden oldalon külön használhatjuk az ugyanazon a néven szereplő rétegeket, viszont az egyes rétegek kikapcsolása az összes oldalon érvényesül.

A programban három alapértelmezett réteggel találkozunk egy új rajz létrehozásakor:

  • Elrendezés
  • Vezérlőelemek
  • Méretvonalak

Ez a három, alapértelmezett réteg nem törölhető és nem nevezhető át. Egyéb tulajdonságaik beállíthatók. 

Bővebben

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr4313204647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2023.12.31. 06:23:33

Üdv! A cikk (bevezető?) végén szereplő "Tovább" linkami a akonyv.hu/termek/libreoffice-5-draw-rajzolas-maskepp/ helyre vezetne, nálam a DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hibaüzenetet adja.
süti beállítások módosítása