Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Firefox: Memóriahasználat ellenőrzése

2017. november 13. - Mercator

A Firefox böngésző esetében többször megéltük már, hogy "felélte" a rendelkezésre álló memóriát. Ennek oka általában nem maga a böngészőprogram, hanem a különböző beépülők, illetve ideiglenesen letöltött webtartalmak. Ami ebből persze a Firefox számlájára írható az az, hogy a webtartalmak letöltése, egyes oldalak megjelenítése után nem minden esetben szabadítja fel a memóriát (például, ha webes adatbázisban rögzítünk adatokat, előbb-utóbb üzeneteket kapunk a memória fogyásáról, mely később a program leállását eredményezi).

 firefox_kiegeszitok.jpg

Létezik egy ingyenes eszköz amellyel megnézhetjük, hogy a Firefox memóriahasználata milyen foglalásokból tevődik össze. Ezt a beépülőt a https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/about-addons-memory/ oldalról tölthetjük le. A telepítés indításához kattintsunk a Hozzáadás ehhez: Firefoxgombra kattintsunk!

A Szoftvertelepítés párbeszédpanelen kattintsunk a Telepítés gombra!

A memóriahasználat ellenőrzéséhez a böngésző címsorába írjuk az about:addons-memory címet és nyomjuk meg az Enter billentyűt! Ekkor a program elvégzi a vizsgálatot és megjelenik az aktív beépülők listája a felhasznált memóriával egyetemben. Ha itt találunk valami rendkívüli - és egyben felesleges, bennfelejtett - beépülőt, akkor azt távolítsuk el. Valamit segíthet a memória használaton a Minimize memory usage gombra kattintás, azonban a Windows Feladatkezelő (Ctrl+Alt+Del billentyűkombinációval) megnyitásakor láthatjuk, hogy mekkora a tényleges memóriahasználat. Ha úgy találjuk, hogy itt túlságosan nagy a Firefox részesedése, akkor vagy a feladatkezelőben vagy a Firefox ablakban fejezzük be a böngésző program futtatását, zárjuk be a böngésző ablakát. Ha újra indítjuk a programot, akkor elölről kezdhetjük a környezet "felélését"...

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr4513257105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása