Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Photoshop Lightroom CC Classic Biblia e-book

2017. december 18. - Mercator

511 oldal/22,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-08-4

Betekintés a könyvbe!

Elektronikus könyvünk alapja a 2017. novemberében megjelent Photoshop Lightroom CC Classic változat.

2016-ban jelent meg a Creative Cloud (CC) 2017-es, 2017-ben CC változata, amely csomagra előfizetők megkapják a Photoshop Lightroom aktuális változatát, amely jelenleg a CC Classic verziószámot viseli. Pontosabban 2017-ben a termékvonal mobil változata külön termékként, Photoshop Lightroom CC néven jelent meg. Egyúttal a dobozos változat is megszűnt, a szoftvert már csak bérelhető konstrukcióban, a CC változathoz 1 TB tárhellyel, a Classic változathoz 20 GB tárhellyel érhetjük el. A havi bérleti díj 12,3 euró.

A program teljesítményét több ponton javították, mivel komoly gondot jelentett a lassúság. Ezért javítottak:

  • a program betöltési sebességén,
  • a katalógis frissítésén, importálásán, exportálásán,
  • az előnézeti képek megjelenítési sebességén,
  • a módosító ecsetek működési sebességén,
  • a Library és Develop modulok közötti váltás sebességén,
  • lerövidítették az arcok betöltését a People nézetbe,
  • gyorsították a Develop modulban a képváltást,
  • gyorsították a gyűjtemények törlését.

A program fő funkcióit hét csoportba sorolták, amelyek a digitális képfeldolgozás állomásainak, mérföldköveinek felelnek meg:

A Library (megjelenítés) csoportba tartozik a képek importálása, rendszerezése, megtekintése, keresése, gyors szerkesztése, amely műveleteket általában megtehetjük csoportosan, vagyis képek kötegeinek felhasználásával. A program 4. változatában megjelent a képek térképi helyhez kötésének lehetősége (amelyet éppen most hagytak ki a Photoshop Elements 10 programból).

A Develop (szerkesztés) csoport eszközeivel a Library filmszalagján kiválasztott, csaknem 200 lehetséges formátumú kép egyikét szerkeszthetjük. A képmódosító eszközökkel utólag állíthatunk a fehéregyensúlyon, az expozíción, a színtelítettségen, a színegyensúlyon, az árnyékos és fényes területek egyensúlyán, a tónusgörbén, élesíthetünk, zajt szűrhetünk, korrigálhatjuk a fényképezőgép optikai hibáit, 8 színcsatornán állíthatunk…

A program 4. változatában jelentősen módosítottak a képjavítási eljárásokon is. Ennek része a Develop modul használatakor megjelenő Tools, valamint Settings menü is, amelyben beállíthatjuk, hogy a 2012-es vagy a korábbi (2010-es, vagy 2003-as módszert alkalmazzuk), illetve a beállításokat másolhatjuk, szinkronizálhatjuk a különböző képek között. Jelentősen megváltozott a képek vágása is. Az 5. verzióban megjelent sugaras szűrőt szintén használhatjuk a képjavítás során, melyet részletesen bemutatunk.

A digitális kamerákkal készített videofelvételek egyes egyszerűbb módosításába is bele­foghatunk. Lehetőségünk van egyes Nikon és Canon fényképezőgépek számítógép-vezérelt sorozatfelvételeinek javítására is.

A Map (térkép) modulban és a Map menüben a kép tárgyának földrajzi elhelyezkedését határozhatjuk meg. Ezek az információk is segíthetnek a képek későbbi visszakeresésében. Megjegyezzük, hogy ilyen funkció volt már a Photoshop Elements programban, de a 10. verzióból kivették. Az új modulhoz új menüt is kialakítottak.

A Book (fotóalbum) modulban és a Book menüben képeinkből fotóalbumot állíthatunk össze, amelyet vagy erre szakosodott nyomdával, vállalkozással nyomtathatunk ki, vagy PDF fájlba nyomtathatunk. Az új modulhoz szintén kiala­kítottak új menüt is.

A Slideshow (diabemutató) részben a megnyitott, kiválogatott katalógus tartalmából diavetítést tarthatunk. Ekkor a projektoron vagy a számítógépen vetített képeket felirattal, árnyékkal, kerettel, sőt aláfestő zenével kiegészítve vetíthetjük.

A Print (nyomtatás) csoport eszközeivel a nyomtatóba helyezhető papír teljes felületét optimálisan kihasználó elrendezések, szerzői jogi információt hordozó vízjelek és más fontos információk kíséretében nyomtathatjuk képeinket.

A Web csoport parancsai a kijelölt képekből készítenek HTML vagy Flash alapú, interneten azonnal közzétehető galériát. Ezt a műveletet is több sablonnal támogatják, szinte csak a képtömörítés módját és a képek mellett megjelenítendő feliratokat kell megadnunk.

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében továbbra is forgalmazzuk a háromkötetes Photoshop Lightroom 6 könyvsorozatunkat, amelyet azonban most egyetlen kötetben adunk ki.

A kötet végén összefoglaltuk azokat a webhelyeket, amelyeket tanácsos a programmal foglalkozóknak felkeresni. Ezeken a webhelyeken ugyanis értékes tartalmat, műveleteket, ecseteket, tippeket, trükköket, technikákat, oktatóanyagokat, mintapéldákat találnak, valamint eljuthatnak olyan fórumokra is, ahol segítséget kaphatnak a felmerülő problémák megoldásához. Ehhez elegendő a megfelelő hiperhivatkozásra kattintani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr7813508581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása