Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

AutoCAD 2018 - Rajzméretezés (magyar változat) e-book

2018. március 31. - Mercator

Ajánljuk: AutoCAD 2018 - Rajzméretezés (magyar változat) e-book

106 oldal/2,2 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-840-6

Betekintés a könyvbe!

Az AutoCAD programok egyik legkiforrottabb szolgáltatása a méretezés. Ennek a funkciónak segítségével a rajzot pontos méretadatokkal látjuk el, melyek tartalmazhatnak pontosság, tűrés, alternatív mértékegység adatokat. A 2005-ös programváltozat újdonsága volt, hogy a tűrések kivételével minden szöveges rajzelemben, így a méretszövegekben is elhelyezhetünk automatikusan frissülő mezőket. A 2006-os programváltozattól kezdődően a méretnyilak átfordíthatók, az ívhossz is méretezhető, illetve megjelent a törtvonalú sugárméret is.

A 2008-as változatban megjelentek a megtörhető méretek, a méretek ellenőrzésére vonatkozó címkék, valamint a többszörös mutatók. Mindezeken túl a méretek is használhatók feliratozási stílussal, ami azt jelenti, hogy léptéktényezőtől függően másként jelenhetnek meg a különböző nagyítású nézetablakokban.

A 2009-es változatban csak a méretmegtörésen módosítottak. A legnagyobb újdonság ugyanakkor a teljesen átdolgozott felhasználói felület, amely érinti a méretezést is. A legfontosabb méretező parancsokat kiadhatjuk a Feliratozási szalagról is. Ugyanígy módosultak a Bszöveg opcióval létrehozott méretszövegek szerkesztési lehetőségei a Bekezdéses szöveg szalag létrejöttével.

Az AutoCAD 2010 szintén nagy jelentőségű változásokat hozott. A 2010-es változatban bevezetett méretkényszerek megszabják egy terv méretét és arányait. A kényszerezett objektumban a méretkényszerek rögzítik távolságok vagy szögek nagyságát a geometriai objektumok vagy objektumok pontjai között. A méretkényszer alkalmazásakor a program alapértelmezett (például d1 vagy átm1, dia1) nevet ad a kényszerváltozónak, amelyet azonban a Paraméterkezelőben módosíthatunk.

Az AutoCAD 2013 programban megjelent a feliratozásfigyelő, amely figyelmeztet az asszociativitásukat elvesztett mutatókra és méretekre. A 2014-es programban a felhasználói felület változása megjelent az itt alkalmazható eszközökön is.

Az AutoCAD 2013 programban megszűnt a méretezés üzemmód, most mindent a fő parancsprompt mellett méretezhetünk. Átalakították a MÉRET parancsot, amellyel gyorsabban, a kiválasztott objektum típusához illeszkedő méretezéseket hajthatunk végre.

A 2017-es verziótól kezdődően beállíthatjuk, hogy az új méret rajzelemek milyen rétegen jöjjenek létre. Megjelent egy új asszociatív középpontjel és középvonal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr1513790278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása