Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Ajánljuk: Adobe Photoshop CC 2021 - Kezdő lépések (magyar változat), e-book

2020. december 16. - Mercator

Ajánljuk: Adobe Photoshop CC 2021 - Kezdő lépések (magyar változat), e-book

426 oldal/25,0 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-494-462-1

Betekintés a könyvbe!

A grafikus programok a képkezelés és tárolás szempontjából két csoportra oszthatók. A vektorgrafikus szoftverek az ábrázolás során a képet alkotó alakzatokat matematikai egyenletekkel írják le, ebből adódik az az előny, hogy az ilyen képek korlátlan mértékben nagyíthatók és kisebb helyet foglalnak el, hátrányuk, hogy fényképek kezelésére nem alkalmasak (bár ma már léteznek hibrid rendszerek is). Ezzel szemben a raszter grafikus kép pixelekből áll, és az állományok a kép minden egyes kép­pontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolják. E tárolási és feldolgozási mód előnye, hogy min­den egyes képpont külön szerkeszthető, így fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható, hátránya viszont az, hogy ezek a képek sokkal nagyobb lemezte­rületet foglalnak és a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek, ugyanakkor az ilyen képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók.

A raszter grafikus programok közé tartozik az Adobe Systems cég Photoshop nevű programja, amely egyfajta etalon a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében, ugyanakkor azonos szintű konkurenciával alig rendelkezik (a fejlesztő honlapja: www.adobe.com). Ezzel a szoftverrel szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvet­tek. Ezek közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre helyezzük, és rétegenként módosítjuk), vagy a beépülők, azaz a „plugin”-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).

Az előző (21., azaz Photoshop 2020) változatról szóló kötetünk megjelenése (2019) óta a következő fejlesztésekkel gazdagodott a program:

A Photoshop CC 21.1 (2020. februári kiadás) újdonságai:

  • Továbbfejlesztették a tartalomérzékeny kitöltést. Egymást követően, több kijelölt területen is elvégezhetjük a tartalom­érzékeny kitöltést, miközben a beállító panel a képernyőn marad. A kitöltéshez a mintát az új Minta minden rétegből beállítással a dokumentum összes látható rétegéből vehetjük.
  • Javítottak a Lencsefolt hatás algoritmusán, hogy valósághűbb Bokeh effektusokat érvényesíthessünk.
  • Növelték a teljesítményt, hogy gyorsabban reagáljon a program az egérműveletekre, festésekre, húzásokra. Gyorsabb lett a dokumentum mozgatása, nagyítása is.

A Photoshop CC 21.2 (2020. júniusi kiadás) újdonságai:

  • Javítottak a tárgy kijelölése parancson. Egyetlen kattintással kijelölhetővé tették a képen szereplő emberi alakokat, beleértve a pontosabb haj és szőrzet kiválasztást is. A kiválasztási szélek élesebbek lettek.
  • Továbbfejlesztették a Camera Raw alkalmazást. Már több képen is dolgozhatunk, melyeket egy, az ablak alján, vagy oldalán megjelenő filmszalagról választhatunk. A képhez alkalmazkodó ISO-készleteket hozhatunk létre és menthetünk el alapértelmezett beállításként. A helyi korrekciók panelt színárnyalat csúszkával bővítették, amellyel a kép kijelölt részén módosíthatunk. Új vágási rács elhelyezését segítő eszköz jelent meg a kép közepén. Továbbfejlesztették a Görbék panelt is, amelyen választhatunk a paraméteres és a pontgörbe csatorna között, így pontosabban javíthatjuk a képet. Az alapértelmezett, azonnal érvényesülő Raw korrekciók testre szabhatók (lehetnek Adobe, kamera szerinti vagy saját beállítások).
  • Automatikusan aktiválódik az Adobe Fonts szolgáltatás, így azonnal megkereshetők az elveszett, hiányzó betűtípusok.
  • A mintázatok tetszőleges szögben adhatók a képhez, sőt a a Mintaátfedés, az Ecsetvonások és a Kitöltés mintázattal rétegen az elforgatás később is módosítható.
  • Továbbfejlesztették a betűtípus-egyeztetést, amely most az Adobe Sensei techológiára épülve pontosabban képes megállapítani a fényképen szereplő betűtípusokat. A szolgáltatás használható függőleges és többsoros szövegen is.
  • Javítottak a Kijelölés és maszkolás munkaterület csúszkáinak teljesítményén.

A fenti funkciók egy része csak akkor érhető el, ha önkéntesen regisztrálunk az Adobe Photoshop termékfejlesztési programjába a Szerkesztés menü Beállítások/Termékfejlesztés lapján.

  • 14 felhasználók által bejelentett hibát javítottak, például a program összeomlását korrekciós rétegek másolásakor, beillesztésekor, vonalzók engedélyezésekor, méretezési hibát objektumcsoportok mozgatásakor, beillesztési hibát adott helyre beillesztéskor.

A Photoshop CC 21.2.1 (2020. júliusi kiadás) újdonságai:

  • 12 felhasználók által bejelentett hibát javítottak, köztük a rácsvonal megjelenését, az intelligens objektumok módosítását, kivágások illesztését, a program lefagyását tárgy kijelölése, perem finomítása közben.

A Photoshop CC 21.2.2 (2020. augusztusi kiadás) újdonságai:

  • Három felhasználók által bejelentett hibát javítottak, így a duplikált elemek áthúzását dokumentumok között, a speciális keverési módtól előforduló összeomlást, valamint a zárolási funkció alkalmazását a módosító billentyűkre (Shift, Ctrl, Alt) való dupla kattintással a Módosító billentyűk

A Photoshop CC 21.2.3 (2020. szeptemberi kiadás) újdonsága:

  • Egy, felhasználók által bejelentett hibát javítottak az arányos átméretezéssel kapcsolatban.

A Photoshop CC 21.2.4 (2020. szeptemberi kiadás) újdonságai:

  • Egy, felhasználók által bejelentett hibát javítottak a Debug.log fájlok létrehozásával kapcsolatban.

A Photoshop CC 2021 (2020. októberi kiadás) újdonságai:

  • Az új Adobe Sensei alapú Neural Filters szűrőkkel pontosabban színezhetjük a régi fejete-fehér képeket, módosíthatunk az arckifejezéseken.
  • Könnyen és gyorsan cserélhetjük ki egy képen az égboltot, melyhez a program hozzáigazítja a táj színeit is.
  • A program használatát az új Felfedezés panelen megjelenő leckék, videók segítségével is tanulhatjuk.
  • A felhőalapú dokumentumok közvetlenül elérhetők a programban. Ezen dokumentumok korábbi változatait is meg­tekinthetjük, helyreállíthatjuk. A felhődokumentumok beállítás alapján offline is használhatók.
  • A mintázatok beillesztése előtt élőképen győződhetünk meg a mintázat megjelenéséről, miközben az alap mintát elforgatjuk, méretezzük.
  • Az élő alakzatok vásznon elhelyezkedő eszközökkel vagy a Tulajdonságok panel eszközeivel módosíthatók.
  • Az intelligens objektumok változásai visszavonhatók. A technológiai előzetes automatikusan új rétegeket hoz létre Intelligens objektumokra történő festésko.
  • Új külső féltől származó bővítmények (Slack, Trello) jelentek meg az együttműködéshez.
  • A készletek keresése funkció az Ecsetek, Színtárak, Színátmenetek, Stílusok, Mintázatok és Alakzatok panelek szerves része lett.
  • A technológiai előzetesként elérhető Tartalomérzékeny szegélykövető eszközzel könnyen görbét rajzolhatunk egy objektum köré.
  • Továbbfejlesztették a maszkolást és kijelölést, hogy pontosabban kiválaszthassuk a hajas, szőrzetes részeket a portrékon. A beállítások egyéni készletként elmenthetők. Új szín- és objektumérzékeny szegélyfinomítási mód is megjelent.
  • Továbbfejlesztették a tartalomérzékeny kitöltést, a szövegtámogatást (japán nyelvre is), a valós méretű megjelenítést.
  • Három újabb kamera és 13 új objektumtípus jelent meg a támogatott eszközök körében.
  • 37 darab, felhasználók által bejelentett, köztük kritikus, a program összeomlását okozó hibát javítottak. Részletesebben lásd a https://helpx.adobe.com/hu/photoshop/kb/fixed-issues.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr5616345410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása