Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Illustrator: Mentés SVG formátumba

2017. november 12. - Mercator

Az SVG (Scalable Vector Graphics) fájltípus a World Wide Web Consortium (W3C) által a web céljaira szabványosított kétdimenziós vektorgrafikus formátum, amelyet az Adobe mellett a Corel is támogat, de még alig terjedt el. Megjelenítéséhez az swf formátumhoz hasonlóan beépülő (plug-in) szükséges, viszont minden Illustrator tulajdonság és objektum alkalmazható (a raszteres hatások helyett azért inkább SVG szűrőket használjunk). A fájlban tároljuk a dokumentumban használt betűkészleteket is.

illustrator_cs6_svg_beallitasok.jpg 

A CS6 változattól kezdődően a formátumba a Fájl/Mentés másként paranccsal menthetünk. A beállító párbeszédpanel Részhalmaz listájában adjuk meg a felhasznált betűkészletek eltárolásának módját. A Nincs listaelem választásával maradunk a rendszerfontok használatánál, ekkor a fájl a legkisebb lesz, de a szövegek esetleg olvashatatlanokká válnak (ha az adott betűkészlet hiányzik a végfelhasználó gépéről), úgyhogy csak akkor alkalmazzuk, ha dokumentumunk nem tartalmaz szöveget, vagy azt körvonallá alakítottuk. A Csak a használt jelek listaelem választása után a program csak a felhasznált betűkhöz tartozó információkat építi a fájlba. Ezt a fájlméret csökkentése érdekében alkalmazzuk, ha a cél számítógépen a szöveget biztosan nem módosítják, hiszen ilyenkor a szöveg nem szerkeszthető. Teljes szerkesztési lehetőséget biztosít viszont a Minden jel listaelem.

A beágyazott vagy csatolt tárolást beállíthatjuk a raszterképek számára is a Képek csoportban. A Hivatkozás kapcsoló új állományt készít a bitképek számára, míg a Beágyazás kapcsolóval nagyobb fájlméret árán, de mindent egyben tárolhatunk, ami a fájlmozgatásnál szerencsés. Az Illustrator szerkesztési funkcióinak megőrzése jelölőnégyzet bejelölésével megmarad az objektumok további szerkesztésének lehetősége. Egyéb beállítási lehetőségekhez jutunk a Több beállítás gombra kattintás után (lásd az ábrát).

Bővebben

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr6313244999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása