Bónusz: e-book hírek, ajánlások, köztük ingyenes letöltési hivatkozásokkal

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Hírek, tippek az IT és telekom világából

Ajánljuk: AutoCAD 2019 - Blokkok, Xrefek (angol változat) e-book

2019. március 30. - Mercator

Ajánljuk: AutoCAD 2019 - Blokkok, Xrefek (angol változat) e-book

172 oldal/5,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-72-5

Betekintés a könyvbe!

Ez az e-book a rajzelemek csoportosítását, „újrahasznosítását”, elemkönyvtárak használatát és a rajzok közötti kereszthivatkozásokat tárgyalja. Ezekkel a technikákkal jelentős mennyiségű és egyébként felesleges munkától szabadulunk meg.

A blokkok rajzelemeket foglalnak össze, és önálló rajzelemként viselkednek, tehát másolhatók, nagyíthatók, forgathatók stb. Célszerű az ismétlődő (esetleg több rajzban is előforduló) rajzelem-csoportokat összevonni blokkokba. Például ilyenek a gépészeti szerelvények, bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók. Ezekből saját elemkönyvtárakat hozhatunk létre, amelyeket most a korábbiaknál sokkal könnyebben oszthatunk meg másokkal a DesignCenter és annak online szolgáltatása segítségével. A blokkbeillesztés is egyszerűsödött az eszközpaletta megjelenésével.

A 2006-os változat nagy újdonsága volt a paraméterezhető dinamikus blokk. Ezekkel a blokkok parametrikusan illeszthetők be, nem kell például egy hatlapfejű csavart az összes járatos méretben megtervezni, eltárolni, elegendő egyetlen dinamikus példány, amelynek beillesztésekor listából kiválasztva adjuk meg a szabványos méretet vagy elnevezést. Az AutoCAD LT 2007-től már szintén létrehozhatunk dinamikus blokkokat.

A 2008-as változat blokkokkal kapcsolatos újdonsága, hogy az attribútumoknak szegélyt adhatunk, a szöveges attribútumok többsorosak lehetnek, használhatjuk a blokkoknál is a feliratozási stílust, valamint átalakították az attribútum-kivonat készítésére szolgáló varázslót.

A 2009-es változatban a lényegi funkciók nem, azok elérése viszont – az új felhasználói felületnek köszönhetően – jelentősen megváltozott, a blokkokkal kapcsolatos műveletek számára is egy új – a Blokkok és referenciák – szalag jelent meg (a 2010-es változatban helyébe lépett a Beillesztés szalag. A parancsok azonban továbbra is elérhetők a hagyományos, menüszerkezetből történő kiválasztás vagy a parancssor útján.

Az AutoCAD 2010-es változattól alkalmazható a parametrikus tervezés, a kényszerek használata, valamint egyebek mellett a PDF formátumú dokumentumok exportálása és alávetítésként importálása. Ezekről és a 2013-as verzióban használható pontfelhőkről is szót ejtünk a kötetben.

Szintén tárgyaljuk a 2014-es és a 2015-ös változatban egyaránt megváltozott földrajzi hely kezelést is, amellyel nemcsak pontosan jelölhetjük helyzetünket, illetve az objektumok földrajzi elhelyezkedését, hanem online térképszolgáltatásból származó útvonalas, légifotó, vagy hibrid megjelenésű térképet is rajzunk alá vetíthetünk.

A 2016-os változatban kissé módosult a Beszúrás szalag és a pontfelhők jellegzetességeinek tárgyraszter számára hasznosítása. A 2019-es változatban a pontfelhőket és ortofotókat drónfelvételekből, tárgyfotókból is előállíthatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ict-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr7614727965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása